7 dienų iššūkis

Dažną šeimininkę kiekvieną dieną kankina vis tas pats klausimas – ką gaminti? Įprasti patiekalai jau būna atsibodę, o be to dažnai kartotis ir valgyti tą patį maistą visai neįdomu. Taigi kas rytą (o kartais ir iš vakaro) galvoje nesustodami įkyriai sukasi įvairūs receptai, bet… arba per daug darbo, arba trūksta ingredient, arba per brangu, arba ne skanu, arba ne maistinga… Galėtų būti tokia vieta, kur sudėti pasiūlymai, atitinkantys tokius reikalavimus: a) greitai pagaminama; b) maistinga; c) skanu; d) nebrangu. Įdomu, tai įmanoma, ar iš svajonių lygmens? J

Pabandykim pagalvot, kokie patiekalai turi daugiausiai šansų atitikti visus šiuos reikalavimus? Pagalvokim, kokie maisto produktai yra brangiausi? Tikriausiai brangiausiai ingredientas būtų mėsa (ypač jei norime naudoti kokybiškus produktus). Taigi, svarstykime receptus, kuriuose mėsa nenaudojama. Kyla klausimas, ar gali būti skanus (ir sotus) patiekalas, jeigu jame nėra mėsos? Daug žmonių be jokių dvejonių pasakytų TAIP. Čia tik mums, lietuviams, sunku įsivaizduoti dieną be mėsos. Tačiau pasitelkus šiek tiek fantazijos, įdėjus darbo atsirenkant receptus, galima rasti daug tikrai puikių pasiūlymų. Tai paprastai būna kruopų, makaronų, daržovių ir pieno produktų patiekalai. Jie dažniausiai būna gana nebrangūs, tikrai maistingi, pasistengus – netgi labia skanūs. Nesu tikra tik dėl “greitai pasigamina”, tačiau manau galima rasti tikrai daug receptų, kurie atitiktų iršį reikalavimą. Norite pavyzdžių? Sakykim, mano pasiūlymas – lazanija su varške ir špinatais.

Receptas:

Dėžutė lazanijos lakštų (galima naudoti tiek šviežius, tiek džiovintus)

500g varškės

500 ml pieno

500g špinatų (šviežių ar šaldytų)

3 svogūnai

Kelios skiltelės česnako

200g fermentinio sūrio

2 šaukštai miltų

šiek tiek sviesto

šaukštas aliejaus

muskato riešutas, bazilikai, lauro lapelis, juodieji pipirai, druska

Darbo eiga:

Lazanijos lakštus reikia trumpai apvirti (7-10min.) Svogūnus susmulkinti ir apkepti ant įkaitinto aliejaus. Kai svogūnas gražiai pagels, įspausti česnako skilteles ir pakepti dar šiek tiek. Tuomet reikia sudėti atitirpusius špinatus (jei naudosite šviežius – nuplikykite karštu vandeniu), įpilkite šlakelį vandens ir pakaitinkite porą minučių. Įberkite druskos, pipirų, baziliko bei muskato riešuto. Varškę sutrinkite šakute ar su blenderiu, sumaišykite su šiek tiek pieno . Varškės masę supilkite ant kaitinamų špinatų. Jei reikia, įpilkite dar šlakelį vandens arba pieno (masė turi būti gana tiršta). Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, ant jo pakepinkite miltus. Po truputį, gerai maišant, supilame likusį pieną. Įberiame druskos, prieskonių, įdedame lauro lapelį ir maišydami maždaug minutę kaitiname ant mažos ugnies. Padažas turi sutirštėti. Po to lauro lapelį išmeskite. Kepimo formą ištepkite padažu. Dėkite lazanijos lakštus, tepkite padažu, dėkite trečdalį špinatų. Taip susluoksniuokite tris sluoksnius. Uždėję paskutinį lazanijos lakštą, užpilkite likusiu padažu bei apibarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite apie 30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!

 

Nors darbo čia nemažai, tačiau šis patiekalas puikiai tiks ne tik kasdieninei vakarienei, tačiau ir šventiniams pietums. Net ir prisiekę mėsiaėdžiai mėsos pasigesti neturėtų J. Patiekalas nekainuos nei 15 litų, o sočiai pavalgyti turėtų 4 asmenų šeima. O jeigu prie lazanijos dar pasigaminti didelį dubenį mėgstamų šviežių, traškių salotų… Mmmm… rojus 🙂

Taigi, šiek tiek paieškojus, galima rasti daugybę patiekalų receptų, kurie atitiktų visus aukščiau paminėtus reikalavimus. Taigi, mano pasiūlymas: 7 dienos be mėsos! O po to, būtų smagu pasidalinti savo atradimais ir geriausiais per šį laiką išbandytais naujais receptais. Ką manot? Ar bus prisijungiančių?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *